#EuroscolaRO2019

Motto: “Pentru mine a fost mereu vorba de educație. Am reformat școala de stat în care lucram, am transformat un mic proiect de școală privată într-unul de succes, am fost printre cei care au modernizat curriculumul și formarea profesorilor în România, am scris multe cărți și am realizat o serie de studii și analize, am fost mentor pentru mii de profesori și școli, am implementat numeroase proiecte și am consiliat instituții și organizații de marcă din țară și din străinătate. Am, prin urmare, ce să spun, când vine vorba de educație.”(Anca Tîrcă)

În cele mai multe povești, există personaje fabuloase, obiecte magice, tărâmuri fermecate și întâmplări miraculoase, într-un timp și spațiu imaginar. În povestea noastră, Anca Tîrcă este un personaj real, care a trăit și trăiește în România, și care, ca într-o poveste cu final fericit, a schimbat miraculos oameni și școli, în numele și pentru o educație mai bună. Și tot ca în basme, în povestea Ancăi Tîrcă au existat și motive: motivul drumului, motivul luptei, motivul obstacolelor, motivul victoriei sau motivul iubirii. Și, da, ca într-un basm, tema generală a fost lupta dintre bine și rău, concretizată însă diferit, ca lupta între dreptate și nedreptate, adevăr și minciună, curaj și lașitate, generozitatea și egoism, acțiune sau delăsare. Povestea Ancăi este o poveste a unui OM devenit personalitate, care a fost inspirat prin educație și inspiră, la rândul său, educație.

Așadar, a fost odată ca niciodată, o persoană care ne-a inspirat să scriem povestea ei. Anca Tîrcă s-a născut în Pucioasa, Dâmbovița, într-o lună despre care am aflat că o iubește foarte mult - pentru bogăția de flori din grădina ei - iulie, în 1957. A crescut și a învățat. Și a început să scrie povești de viață și povești care schimbă vieți.

Povestea Ancăi - elevă este despre întâlnirea cu prințesa care schimbă vieți. Este povestea care s-a întâmplat la limita dintre magic și realitate, într-o mansardă mică, cu parfum de epocă, cu cărți și reviste englezești și franțuzești, cu bune maniere și educație din plin. Anca a avut șansa să învețe limba engleză și limba franceză, în lecții private, de la prințesa Elena Donici Cantacuzino, exilată de comuniști în Pucioasa, și a avut inspirația de a învăța de la prințesă demnitatea, bucuria de a împărtăși, eleganța, rafinamentul și, poate, stilul de om și de profesor. Este despre Anca inspirată de prințesă.

Povestea Ancăi - viitoare profesoară de limba engleză a început la Facultatea de limbi și literaturi străine din cadrul Universității București. Și, ca într-o poveste frumoasă, Anca Tîrcă s-a întors în orașul în care s-a născut, mai întâi ca profesoară de limba engleză în liceul în care a învățat (acum, Colegiul Național “Nicolae Titulescu”), apoi în școala în care a fost elevă. Anca Tîrcă este acea profesoară de limba engleză, care oferea elevilor săi altfel de lecții, făcea altfel de ore de limbă engleză, cu muzică bună, cu altfel de texte și materiale, în plin comunism. Este despre Anca inspiratoare pentru elevii ei.(„Mi-e dor de anii când vă eram elevi. Îmi dau seama și mai mult că ne-ați oferit o școală „ca afară” și chiar mai mult, cu atâta pasiune și dragoste. O moștenire extraordinară pentru care generații întregi vă sunt recunoscătoare.” - Andrada Bleahna, expert traducător în UK, fostă elevă; „Anca Tîrcă a reprezentat pentru mine un model de profesor și de om, care m-a inspirat și mi-a schimbat viața! O profesoară care inspira într-o vreme când nu existau manuale digitale, ale cărei ore mă fascinau, o profesoară care mă motiva să lucrez în plus, un astfel de profesor mi-a schimbat viața, în bine, atunci când eu am decis să devin profesoară de engleză! De aceea, în fiecare an, în a șaptea zi din iulie, o vizitez pe Anca în grădina cu minuni și îi mulțumesc că există în viața mea. Îmi vorbește despre florile ei care îmi dau energie pozitivă, ne amintim de alte timpuri, gândim numai de bine, ne împărtășim bucurii și le punem în vorbe frumoase și sincere… Adevărat este că un profesor bun este cel care inspiră! Anca Tîrcă este un profesor care inspiră !" - Florentina Bratu, profesoară de limba engleză)

Anca Tîrcă a continuat să învețe și a absolvit numeroase cursuri și programe postuniversitare din SUA, Marea Britanie, Olanda, Slovenia, Italia, Cehia și Polonia, având certificare ca trainer internațional în programe de dezvoltare a gândirii critice, management educațional, manager de proiect, formator național pentru reforma educației, specialist în dezvoltarea resurselor umane și educația adulților.

Povestea Ancăi - directoare a școlii în care a fost elevă, Școala nr. 4 din Pucioasa (1997-2005), căreia, ulterior, i-a dat numele de “Elena Donici Cantacuzino”, în memoria și în semn de respect pentru prințesa cantacuzină, a fost una cu și despre miracole. Este despreAnca Tîrcă care a visat o școală altfel, într-o perioadă în care rutina, încremenirea în proiect, aplicarea uniformă de regulamente și lipsa de inițiativă defineau școlile din România. Este despre Anca vizionară și inspiratoare pentru profesorii și elevii școlii. (“La mine la școală s-a predat curajul. Am învățat să spunem lucrurilor pe nume, am învățat să ne deschidem și să nu ne fie frică să creștem. Și am învățat să ne jucăm - cu emoții, cuvinte și frici. Și să le acceptăm. Poate că de-asta fiecare dintre noi a rămas puțin mai copil, putin mai ancorat acasă, puțin mai liber decât alți copii, din alte școli. Mulțumesc, Anca! - Maria Doda, creative director la MRM/ McCann, anterior Social Media Manager la PRO TV).

Anca Tîrcă a introdus la Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino” din Pucioasa, în anul școlar 1991-1992, prima uniformă școlară modernă din România postcomunistă. A înființat primul consiliu al elevilor din România, în Școala nr. 4 din Pucioasa; ulterior, ideea s-a răspândit în toată țara și a fost preluată și de Ministerul Educației. În plus, prima președintă a Consiliului Național al Elevilor a fost o elevă din Pucioasa, Raluca Voicu, care a învățat la Școala nr. 4 și apoi, la Colegiul Național “Nicolae Titulescu”. Și a transformat mica școală, din orașul ei mic, într-una dintre cele mai reformiste școli din România, vizitată și apreciată de specialiști în educație din toată ţara și din străinătate, de reprezentanți ai Băncii Mondiale, miniștri ai educației, pedagogi și cercetători în educaţie. Este despre Anca inspiratoare pentru alți profesori și factori de decizie din țară și străinătate. („Şcoala nr. 4 din Pucioasa e un „miracol românesc”. Ea arată că reforma învăţământului este nu numai necesară, ci chiar posibilă. Îmi vine greu să cred că se poate vedea ceva asemănător în prea multe părţi din ţară. Din păcate! Şcoala nr.4 este un model activ, o şcoală care a înţeles, în primul rând datorită unui om de excepţie – Anca Tîrcă – şi datorită unei echipe de excepţie, că reforma o facem noi profesorii, o facem şi o inventăm noi, şcoala, părinţi comunitate, cu toţii laolaltă.”- Alexandru Crișan, expert internațional în educație, fost președinte al Centrului Educația 2000+).

Povestea Ancăi freelancer - specialist în educație în România și în străinătate a început oficial în 2005, însă Anca lucrase în numeroase proiecte, înainte de a renunța la învățământ. Este despre Anca team leader al unor echipe internaționale, key-expert și consultant pentru diverse companii, instituții și organizații - Banca Mondială, WYG International UK, Ministerul Educației din Turcia, WYG Turkey, Centrul Educația 2000+, ECO Bruxelles, Trend Consultant, British Council, MEN, inspectorate școlare, școli private etc. Pe parcursul întregii sale activități profesionale, Anca a promovat activ inovația și schimbarea de paradigmă în educație și a furnizat soluții pentru reformarea sistemelor de învățământ. A conceput și derulat peste 200 de programe de dezvoltare profesională pentru profesori, manageri și inspectori școlari, a dezvoltat curricula și module de formare pe diverse teme inovatoare, a elaborat studii și analize și a scris numeroase cărți despre educație, a coordonat proiecte complexe de reformă a educației din România. La nivel internațional, a susținut cursuri de formare pentru profesori din Croația, Ucraina, Ungaria, Polonia și Turcia. Este despre Anca inspiratoare pentru specialiști din educație. („Dragă Anca, a fost o reală plăcere să lucrăm sub comanda ta. Profesionalismul, delicatețea și diplomația ta ne-au impresionat. Te cunosc de mult și te apreciez, dar, după ce am lucrat împreună, aprecierile s-au amplificat. Aș dori să mai am o asemenea șansă. Iți mulțumesc și îți doresc numai bine!” - Vasile Molan, conf. universitar dr., pedagog renumit)

Anca Tîrcă a susținut și susține cursuri și ateliere de formare pe teme de educație (peste 50 de teme abordate), a colaborat și colaborează cu instituții publice și private, naționale și internaționale, în domeniile: management de proiect, management educațional, training și dezvoltarea resurselor umane, realizare de studii și analize, consiliere, consultanță și coaching, susținere/ facilitare de prezentări publice, întâlniri, conferințe și ateliere pe diverse teme de educație. A elaborat numeroase studii și analize, a scris 21 de cărți despre educație și a coordonat elaborarea a peste 30 de lucrări și publicații: “Educaţie pentru cetăţenie democratică - ghid pentru profesori” (1999, coautor), “Cum să vă schimbaţi şcoala - ghid de management participativ pentru directorii de şcoli, (2000, coautor) ,“Consiliul Elevilor – ghid de organizare şi funcţionare” (2000, coautor) ,“Învăţare activă - ghid pentru profesori” (2001, coautor) ,“Şcoala şi comunitate ”, (2002, coautor), “Strategii didactice inovative” (2003, coordonator, coautor), „Reforma la firul ierbii - un studiu de politici educaţionale” (2003, capitolele 3,5,6), “Managementul Evenimentelor Educaţionale", (2003, coautor), “O şcoală prietenoasă” (2004, coautor), “Educaţia civică prin activităţi extraclasă - ghid pentru profesori” (2004, coautor), “Proiectul şcolii” și “Adaptarea curriculum-ului la contextul local” - module de formare pentru facilitatori şi şcoli publicat în cadrul proiectului de învăţământ rural al MECT, Banca Mondială şi Guvernul României (2005, coautor), Raport al Băncii Mondiale ”From Schooling Access to Learning Outcomes: an Unfinished Agenda – an Evaluation of World Bank Support to Primary Education”, 2006, Evaluation of the World Bank Assistance to Basic Education in Romania – A Country Case Study, The World Bank, 2007, “Management şcolar – ghid pentru directorii de şcolii (2008, coautor), „Ghidul furnizorului de formare continuă a personalului din învăţământul preuniversitar ”, (2009, coautor), „Ghid de management educațional” (2011, coautor), „Călătoria spre o școală bună – ghid pentru dezvoltarea capacității instituționale”(2012, coordonator, coautor), „Prevenirea părăsirii timpurii a școlii – ghid de bune practici” (2012, coordonator, coautor), „Artă participativă în școli” (2016, coordonator și coautor). Este despre Anca autoare și scriitoare de cărți care inspiră.

Povestea Ancăi – autoare a blogului ”Despre educație - reforma la firul ierbii” (http://ancatirca.blogspot.com/) este povestea personalității care simte nevoia să împărtășească lecții învățate, experiențe, idei, gânduri, informații sau emoții. Blogul Ancăi este unul dintre cele mai bune și mai citite bloguri de educație din România. A fost citit în 84 de țări, are, în prezent, peste 600 000 de accesări și a inspirat de-a lungul celor 6 ani de existență, nenumărate școli, profesori, directori, specialiști în educație, părinți și elevi. Este despre Anca inspiratoare pentru zeci sau sute de mii de persoane interesate de educație, care îi umăresc postările, se implică în campaniile lansate de ea (cele mai recente – „Școli prietenoase și creative”, ”Dă culoare școlii tale!” și „Toată școala citește”), reinventându-se sau reinventând școli.

Povestea Ancăi este povestea personalității care a contribuit la dezvoltarea comunității locale, județene sau chiar europene, prin tot ce a construit în educație. Anca Tîrcă a creat școala care, în mod oficial, era recunscută de către Ministerul Educației, în 2001 ca fiind cea mai bună școală din România, o școală cu programe educaționale inovatoare, cu rezultate deosebite în ceea ce înseamnă formarea copiilor pe toate planurile, nu numai în plan academic, ci și în plan socio-emoțional, o școală despre care se vorbea mult, pe vremea aceea. Și foarte multă lume a aflat de orașul Pucioasa, practic, și prin această școală, pentru că școala a fost vizitată, în perioada 2000-2004, de mii de profesori din țară, din străinătate, directori de școală, studenți, profesori universitari, delegații străine, reprezentanți ai unor instituții importante. Contribuția Ancăi la dezvoltarea comunității locale se regăsește în limba engleză temeinic învățată de mulți dintre copiii și tinerii orașului și în dimensiunea națională și internațională a școlii pe care a condus-o. Au fost multe proiecte de educație care s-au întâmplat în Pucioasa și în zonă, ocazii cu care mulți străini au vizitat orașul. Contribuția sa la dezvoltarea comunității la nivel regional, național, dar și internațional rezultă din sutele de cursuri ținute, zecile de proiecte în care a lucrat, în echipe naționale sau internaționale în care expertiza sa a fost valoroasă și apreciată.

Povestea Anca Tîrcă & BETTER-EDU este povestea Ancăi retrăită de ea și promovată de echipa care implementează proiectul de campanie “Better Education Through Trusted Educators & Role models”, în cadrul concursului național pentru liceeni “EUROSCOLA”, ediția a XII-a (2019-2020). Este povestea care s-a lăsat descoperită în superba grădină sau pe terasa casei sale, ori în parcul orașului mic, în care a scris mari povești de educație. Această poveste profesională a depășit cadrul cu care suntem obișnuiți când vorbim de personalități sau persoane de succes, pentru că a fost o poveste cu emoții, cu amintiri și visare, deopotrivă, dar mai ales cu prezența inspiratoare a Ancăi. Când am ales povestea Ancăi pentru a promova rolul și importanța educației, nu a fost deloc greu. În povestea noastră comună, Anca a fost cea care ne-a ghidat spre a găsi sensurile și semnificațiile demersului nostru de promovare a educației, în cursul acestui proiect și după finalizarea sa, dar și cea care a pregătit cele mai bune tarte cu mure pentru noi, care ne-a dăruit lavandă și pietre inspiratoare de povești, care a ales să deschidă cu noi cutia cu amintiri despre educație. Iar noi am descoperit că amintirile ei de preț erau lucruri simple: călimara, cărți vechi de la prințesa Cantacuzino, mesaje și fotografii, caietul cu cântece în limba engleză de pe vremea când era profesoară. Ne-am bucurat să aflăm cât de firesc și frumos se poate construi și trăi succesul. Este despre Anca inspiratoare pentru povestea “Educația schimbă vieți”.

Pentru noi, întreaga poveste a Ancăi este dovada că, da, se poate. Nu există școală prea mică, oraș prea mic, vis prea mic, poveste de necrezut. Putem visa să ne transformăm sau să transformăm școli și comunități, dacă îndrăznim, vrem și ne lăsăm inspirați. Căci nu despre a retrăi povestea Ancăi Tîrcă este vorba, ci despre a trăi și transmite lecțiile învățate „de jos în sus, prin acțiuni mici, care contează”, „reinventând, la firul ierbii”. Filosofia Ancăi Tîrcă despre transformarea școlii este una la îndemâna tuturor școlilor: “Pentru că la un moment dat, în viața mea, împreună cu o echipă de profesori curajoși, am transformat, din poziția de director, o școală tradițională în cea mai inovatoare școală din România, am tot scris și am tot vorbit prin diferite locuri și de multe ori, despre reforma din interior, despre cum școlile se pot reforma și reinventa prin forțe proprii.

Sloganul proiectului nostru este “BETTER – an Educational Journey to Your Very Own Path”, pentru că am gândit educația ca pe o călătorie spre propria cale, către mai binele individual, instituțional sau comunitar, împreună, inspirați de o personalitate și inspiratori pentru alții. Ideile despre transformarea școlilor și a comunităților au fost inspirate de Anca Tîrcă, în mod direct, în cursul interviului, al atelierelor de lucru BETTER-EDU și al numeroaselor activități de campanie sau prin consultarea blogului „Despre educație - reforma la firul ierbii”. Și am fost mândri că am putut alătura numele echipei noastre de cel al personalității care ne-a inspirat, în ceea ce am numit filosofia Anca Tîrcă & BETTER-EDU: “Educația de calitate se produce într-un spațiu primitor, în care elevii și profesorii se simt bine, iar fiecare copil este inspirat, ghidat și sprijinit, pentru o călătorie de învățare continuă, de către profesori empatici, inovatori și dedicați, pentru a progresa, pentru a-și găsi calea și pentru a-și împlini visul, în comunități sustenabile, în școli care se reinventează, la firul ierbii.