#EuroscolaRO2019

Colegiul Național “Nicolae Titulescu” participant la
CONCURSUL NAȚIONAL PENTRU LICEENI “EUROSCOLA”, ediția a XII-a (2019-2020)

Colegiul Național “Nicolae Titulescu” din Pucioasa, județul Dâmbovița va participa la Concursul național pentru liceeni EUROSCOLA, ediția a XII-a (2019-2020), organizat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România (BLPE), în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (MEN).

Ediția 2019-2020 a Concursului „Euroscola” se desfășoară sub titlul generic „Educația schimbă vieți”, contextul, în care se dezvoltă concursul, fiind, „Educaţie şi formare 2020”. „Educaţie şi formare 2020” (ET 2020) este cadrul strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale, care prevede obiective strategice comune pentru statele membre, inclusiv un set de principii pentru atingerea acestor obiective, precum şi metode de lucru comune cu domenii prioritare pentru fiecare ciclu de lucru periodic. Cadrul se bazează pe abordarea învățării pe tot parcursul vieții, principalul scop al cadrului fiind sprijinirea statelor membre în ceea ce priveşte dezvoltarea, în continuare, a sistemelor lor de educaţie şi formare. Aceste sisteme ar trebui să asigure tuturor cetăţenilor mijloacele necesare pentru a-şi atinge potenţialul, precum şi să asigure prosperitatea economică durabilă şi capacitatea de integrare profesională.

Scopul concursului este de a valorifica experiențele elevilor acumulate în cadrul acestui demers și de a contribui astfel la conștientizarea rolului educației și formării profesionale în atingerea potențialului fiecărui cetățean, precum și asigurarea prosperității economice durabile, prin conceperea și implementarea unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității.
În acest scop, colegiul va demara un proiect de campanie de informare și conștientizare a publicului larg, cu privire la rolul educației și al învățării unei meserii, pornind de la povestea de succes a unei personalități relevante. Obiectivele specifice ale campaniei de informare și conștientizare sunt:

 • Promovarea importanței rolului educației și al practicării profesiei, pentru dezvoltarea personală și pentru dezvoltarea unei comunități durabile, prin conceperea și implementarea, de către elevi, a unei campanii de informare și conștientizare a beneficiilor pe plan personal și la nivelul comunității, pornind de la povestea de succes a unei personalități locale;
 • Dezvoltarea abilităților și competențelor elevilor (de analiză, selectare și organizare de informații, de comunicare, lucru în echipă, digitale, exprimare artistică și creativă, sociale și civice), prin inițierea și implementarea unei campanii de informare, destinate promovării importanței educației, în organizația din care provin și la nivel comunitar;
 • Valorificarea competențelor și experiențelor elevilor din echipa de campanie, pentru creșterea calității educației, la nivelul colegiului și al comunității locale, prin activități de peer-counseling și colaborare cu instituții și autorități locale, în organizarea de evenimente pentru tineri;
 • Dezvoltarea relațiilor comunitare, prin inițierea de parteneriate și structuri sustenabile, la nivel local, destinate conștientizării nevoii și importanței educației, pe plan personal și la nivelul comunității locale.

Anterior acestui moment, în care colegiul anunță oficial demararea proiectului de campanie, a fost lansată invitația de participare a elevilor la Concursul Euroscola, ediția 2019-2020. La data de 09.07.2019, s-a constituit echipa de campanie, formată din 24 elevi din clasele a IX a A și a X a A, (ambele având specializarea matematică-informatică-intensiv limba engleză), ce va fi coordonată de doi profesori:

 1. Ana Adrian Valentin
 2. Banu Constantin Adrian
 3. Budoiu Aura Ioana
 4. Burcioiu Miruna Elena
 5. Casandroiu Adelina Maria
 6. Ciobanu Angelo Ștefan
 7. Cotescu Agata Alexandra
 8. Deak Dănuț Cristian
 9. Dobra Diana Smaranda
 10. Dogărel Andrei
 11. Gurgu Răzvan Florin
 12. Istrătescu Remus Ștefan
 13. Matei Șerban Andrei
 14. Neaga Ioana Teodora
 15. Stanciu Andrei Cristian
 16. Stăncioiu Irina Elena
 17. Stăncioiu Ilinca Maria
 18. Sîrboiu Filip Marin
 19. Sticlaru Maria Corina
 20. Stoian Denisa Gabriela
 21. Tebeică Iuliana Raluca
 22. Teleș Florin Ciprian
 23. Tudor Ioana Antonia
 24. Ursaiche Dimitrie Gabriel

Echipa proiectului de campanie va fi coordonată de prof. Diaconescu Mihaela Cristina și prof. Voicu Victoria.

Proiectul de campanie cu care Colegiul Național “Nicolae Titulescu” se înscrie în Concursul EUROSCOLA este “Better Education Through Trusted Educators & Role models”, sloganul proiectului fiind “BETTER – an Educational Journey to Your Very Own Path”.

În cazul în care vor fi printre câștigători, elevii și profesorii din Colegiul Național “Nicolae Titulescu” care au implementat proiectul de campanie “Better Education Through Trusted Educators & Role models”, vor participa la un eveniment Ziua Euroscola organizat la Strasbourg, în cursul anului 2020. Parlamentul European a creat programul Euroscola pentru a informa tinerii despre procesul de integrare europeană și pentru a promova participarea lor la construcția Uniunii Europene. Programul reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multeoripe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Participanții la Strasbourg sunt împărțiți în grupuri multilingve. Pentru o zi, ei devin membri ai Parlamentului European. În această calitate ei discută în comisii, formulează propuneri legislative, dezbat propunerile în plen, adresează întrebări, fac comentarii și adoptă sau resping propunerile legislative, într-o altă limbă decât limba maternă. La sfârșitul zilei, fiecare participant va primi un certificat de participare semnat de Președintele Parlamentului European. Parlamentul European pune la dispoziție o subvenție pentru acoperirea costurilor călătoriei la Strasbourg.

La evenimentele Ziua Euroscola organizate la Strasbourg înanul 2020, pot participa echipele de elevi care s-au clasat pe primele locuri în cadrul concursului național Euroscola în anul 2019 şi care nu au participat la nicio sesiune a evenimentului Ziua Euroscola în anul 2019 la Strasbourg, ca rezultat al concursului Euroscola din anul precedent (2018). Numărul echipelor clasate pe primele locuri este dat de numărul evenimentelor planificate la Strasbourg în cadrul programului Ziua Euroscola pentru anul 2020.

#EuroscolaRO2019

prof. Mihaela Cristina Diaconescu,
coordonator